Monday, November 14, 2011

Kompleks Ikan Bakar Terapung Kuala Sg. Baru, Melaka

First day aku bercuti kat Melaka, aku dgn kawan aku pergi berjalan2 nak cari tempat makan best. Mula2 kitaorg pergi ke Pengkalan Balak tapi since kat sana macam tak seperti yang aku harap, so aku ajak kawan aku try cari tempat lain kat area sana. Masalahnye kawan aku pun tak sure mane tempat makan best kat area sana, so kitaorg jalan2 akhirnya sampai la ke Kompleks Ikan Bakar Terapung Kuala Sg. Baru ntah macam maner kan, hehehe. Kat dalam kawasan tue ade few restoran ikan bakar, kedai sourvenir , pasar and jetty tempat orang memancing, sangat menarik ye. Tapi kitaorg makan ikan bakar kat Restoran De'Muara Ikan Bakar.


Restoran nie remind aku makan ikan bakar kat Tg Harapan Klang tapi sini lebih privacy and tak de kapal besar lalu lalang,hehehe. Tempat nie nice, selesa and sesuai untuk makan seisi keluarga or kawan2, plus makanan pun boleh tahan sedap, paling penting harga sangat berbaloi!!, hehehe. Since kitaorg just berdua je,so kitaorg order ala kadar and sesuai untuk perut kitaorg ajelah, heheheh.


Antara makanan yang kita order, Sotong and Kerang Bakar , Teluk Bistik & Kankung Goreng Ikan Masin. Sotong tue sebenarnya besar jugak & jenuh jugak la nak menghabiskan kerang tue, heheh tapi semua makanan licin akhirnya. Sos cecah pun sedap jugak & aku suka kuah kicap dia, pedas tapi sedap, heheheh. Lama jugak la kitaorg melepak kat sana sambil cerita2, amik angin laut, tengok orang menjala & sesi photoshot, hehehhe. Total harga makanan kitaorg dalam RM25 dan aku rasa berbaloi makan kat sini. Actually banyak lagi makanan or ikan lain yang korang boleh order ye & harga nye kira siap ngan masak sekali, aku terlupa nak amik gambar harga2 ikan tue semua,huhuhu, sorry..

Untuk pengetahuan korang, tempat nie agak terpencil dari jalan besar sebab jalan nye agak tersembunyi and masuk kawasan rumah orang. Tapi don't worry sebab ade signboard besar kat jalan besar cuma kena hati2 sebab jalan nak masuk macam pelik sikit ye, nanti kalo orang pergi,korang akan tau sendiri. Aku ade letakkan map and alamat tempat nie in case korang nak try datang ok.


So, kalo korang bersempatan datang ke Melaka, try la singgah kat sini ye, relax & enjoy your holiday with families or friends kat tepi laut. So, until i write again, happy reading.

5 comments:

Che Kay said...

terus Che Kay terasa lapo!

Fred Isman said...

yeke..sbb tue i suka letak gambar makanan, kasi org terliur skit..hehehehe..

Che kay mmg pembaca setia i, thanks ye..

CeRiTeRa ~HaFiZaNiS~ said...

meletop cuti tak ajak pown... -_-

Fred Isman said...

ala, u kerja kot..lagipin hari weekdays..heheheh, next time kita pg Melaka ok, dah lam plan tp x turun jugak.heheheh

abd aziz hj nawi said...

bulan puasa ni dengarada buffet RM19, ye ke?